Ingyenes LED-csere program

Évente akár több tízezer forintot is megspórolhatnak azok, aki hagyományos régi izzóikatLED-esre cserélik. Önkormányzatunk és a CYEB Energiamegoldások Kft. együttműködése révén ingyen kaphatnak majd LED fényforrásokat azok a kerületiek, akik állandó lakóink és az áramszolgáltató regisztrált ügyfelei, azaz nevükön van a villanyóra. Az igénylés online történik, menete egyszerű, de önkormányzatunk 8 kerületi helyszínen segít a regisztrációban azoknak, akiknek nincs otthon internetük. Regisztrálni október 1. és 30. között lehet.

 

MIÉRT ÉRI MEG LED-RE VÁLTANI?

A LED világítás alkalmazásával a korábbinál jobb a fényhasznosítás, ezeknek az égőknek egyenletes a fényük, egyébként pedig hosszabb élettartamúak, mint a régi izzók. LED-es világítással kisebb lesz a villanyszámla: ha például 5 darab 100 wattos, „hagyományos” izzót ugyanekkora megvilágítást biztosító, 12 wattos új égőre cserélünk, azzal napi 4 óra használat mellett évente akár 17 600 forintot spórolhatunk meg, ezenfelül alacsonyabb lesz a környezeti terhelés, mert LED fényforrásokkal kisebb az energiafelhasználás, kevesebb a keletkező hulladék is.

 

KI IGÉNYELHET LED-IZZÓT?

Az akcióban részt vehet az a XIII. kerületben állandó lakóhellyel rendelkező személy, aki szerződésben áll az áramszolgáltatóval. Neki az igényléshez regisztrálnia kell az interneten erre szolgáló honlapon. Ha valaki feltöltős villanyórát használ, igazolást kell kérnie az áramszolgáltatótól az elszámolt időszak kezdetéről, végéről és a felhasznált árammennyiségről, és az igazolás birtokában már tud regisztrálni. Albérlő akkor kapcsolódhat be a programba, ha a tulajdonos nevében regisztrál, és átvételkor magával viszi a tulajdonos által aláírt meghatalmazást. Olyanok is kérhetnek LED-izzókat, akinek már van ilyen az otthonukban. Napelemmel felszerelt ingatlanok lakói nem jogosultak az ingyenes LED-ekre.

 

HOGYAN LEHET KÉRNI INGYENES LED FÉNYFORRÁST?

Igénylést kell benyújtani a www.ledcsere.hu internetes oldalon, amelyet együttműködő partnerünk, a CYEB Energiamegoldások Kft. üzemeltet. A regisztráció több lépésből áll. Induláskor három személyes adat (név, e-mail-cím és mobilszám) rögzítése után meg kell jelölni, hogy az adott ingatlan egy-egy helyiségébe hány LED-es izzó kell. Ha ez megvan, fel kell tölteni a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a villanyszámla másolatát, utolsóként pedig az igénylés véglegesítése következik. Az igénylés végén átvételi pontként XIII. kerületi helyszínt kell megjelölni.

 

MIVEL SEGÍTI A LEDES IZZÓK IGÉNYLÉSÉT ÖNKORMÁNYZATUNK?

Azoknak, akiknek nincs internet-hozzáférésük, a XIII. kerületi önkormányzat nyolc helyszínen segít az igénylésben, de ehhez szükséges, hogy az érintett magával hozza a szükséges dokumentumokat, vagyis az érvényes személyi igazolványt, a lakcímkártyát és az utolsó villanyszámlát.

A LEDCSERE-programba való belépést segítő önkormányzati helyszíneink, tehát regisztrációs és egyben KÉSŐBBI átadó pontjaink a következők:

  • Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálat: Béke tér 1., hétfő: 8:00-18:00, kedd-csütörtök: 8:00-16:30, péntek: 8:00-12:30
  • Közszolgáltató Zrt., Béke utcai ügyfélszolgálat: Béke utca 65., hétfő: 8:00-18:00, kedd-csütörtök: 8:00-16:30, péntek: 8:00-11:30
  • Kerületi Közszolgáltató Zrt., Lehel Csarnok, ügyfélszolgálat: Váci út 9-15. hétfő-kedd: 9:00-17:00, szerda: 9:00-18:00, csütörtök: 9:00-17:00, péntek: 9:00-16:00
  • Prevenciós Központ: Tüzér utca 56-58., munkanapokon: 8:00-16:30 óra között, pénteken 11:00 óráig
  • Újlipótvárosi Klub Galéria: Tátra utca 20/B, munkanapokon 11:00-15:00 óra között.
  • Őszikék Idősek klubja: Kárpát utca 23-25., munkanapokon: 08:00-16:00 óra között
  • Derűs Alkony Idősek Klubja: Újpalotai út 14., munkanapokon: 08:00-16:00 óra között
  • Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház: Dagály utca 15/A, munkanapokon 10:00-14:00 óra között

 

MEDDIG TART A REGISZTRÁCIÓ, MIKOR VEHETEM ÁT A IZZÓKAT?

A regisztrációs időszak október 30-ig tart. Az igénylések feldolgozását követően, várhatóan 2024 februárjában szállítják kerületünkbe a LED-izzókat. A regisztrációt segítő helyszínek lesznek a kerületi átvételi pontok, ezek valamelyikét már előre meg kell jelölni az igénylés folyamata során.