Új Guinness rekord a kerületben!

Február 5-én különleges esemény színhelye volt kerületünk egyik nagy múltú oktatási intézménye: a BGSZC Dobos József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tanári kara és tanulói az iskola névadója halálának 100 évfordulója alkalmából megrendezett ünnepség sorozat lezárásaként új Guinnes rekord elérésére tettek – sikeresnek bizonyult – kísérletet.

A terv az volt, hogy 3000 tojás, 9000 dkg cukor, 6250 dkg étcsokoládé, 4000 dkg liszt és 6750 dkg vaj felhasználásával elkészítik a világ leghosszabb, 100 méteres és 4000 szeletből összeállított dobostortáját. Az izgalmas és emlékezetes  kísérlet létrejöttének körülményeiről az iskola igazgatójától, Nagy Edittől kértünk tájékoztatást.

-Mi adta az ötletet a Guinnes rekord dobostorta elkészítéséhez?

-2024. október 10. volt névadónk, Dobos C. József halálának 100. évfordulója. Munkatársaimmal sokat tűnődtünk azon, hogy tehetnénk igazán emlékezetessé ezt a szép ünnepet, míg megszületett az ötlet: a mester emléke előtti tisztelgés legalkalmasabb módja az lenne, ha diákjaink közreműködésével az eredeti receptnek megfelelően elkészítenénk 100 méter dobostortát. Bár az elképzelés osztatlan sikert aratott, azért egy kicsit meg is ijedtünk. Ekkora vállalkozásra iskolánk történetében még nem volt példa… Szerencsére az ötlet  tetszésre talált az intézmény fenntartójánál, és további támogatóknál is, a Magyar Cukrász Ipartestület és a Budapesti Iparkamara az anyagi támogatás mellett értékes segítséget nyújtott a terv megvalósításához, amit így bejelentettünk a Guinness magyarországi irodájánál.

-A kísérlet bejelentésekor mekkora volt a legnagyobb, Magyarországon készült torta?

-Néhány évvel ezelőtt az Auchan készített egy kör alakú, 3600 szeletes tortát. A Guiness rekord bizottság szakemberei azt mondták, hogy őket a tervezett torta hosszúsága nem érdekli, az új rekord eléréséhez a szeletek számának kell meghaladnia az előző rekorder eredményét. Ezért azt tűztük ki célul, hogy a mi tortánk 4000 szeletből áll majd. Fontos, hogy támogatóinkkal egyetértésben ragaszkodtunk ahhoz, hogy a torta az eredeti, Dobos C. József által alkotott recept alapján készüljön el, ami így is történt. Érdekességként megjegyzem, hogy az eredeti receptet 140 évvel ezelőtt maga a mester adta át a Cukrász Ipartestületnek, ahol azóta is őrzik. A rekordkísérlet napjára szaktanáraink, technikus és szakképzésbe járó tanulóink elkészítették a tortát, tehát a rekord kísérlet napján már csak a tortaszeletek sorba illesztésére kerül sor.

-Mi lesz a sorsa ennek a hatalmas méretű süteménynek?

-Munkatársaimmal és diákjainkkal kerestük a lehetőségét annak, hogy a torta ne csak a készítőinek okozzon kellemes pillanatokat. Örömmel fogadtuk a XIII. kerületi önkormányzat felajánlását, amely szerint a Prevenciós Központ és a Szociális Szolgáltató Központ segít eljuttatni mintegy kétezer szelet tortát az idősgondozásban részesülő, és a szerény körülmények között élő nagycsaládos kerületi lakosoknak.

A Nagy Edit igazgatóval készített interjút követő, mintegy három órányi munka eredményeként az iskola tornatermében berendezett asztalsorokon összeállt a mindeddig páratlan cukrászati alkotás. A közjegyző jelenlétében elvégzett számolás eredményeként a Guiness rekordok irodájának szakemberei megállapították, hogy az eredetileg 100 méteresre tervezett torta végül 112 méter hosszúságú lett, és 4.500 szeletből áll. Ezzel új világrekord született! Gratulálunk a mindeddig példátlan eredmény eléréséhez a BGSZC Dobos József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola valamennyi, a rekorder csemege elkészítésében közreműködő tanárának és diákjaiknak!

Az esemény emlékezetes mozzanatairól készített fényképriportunkat galériánkban tekinthetik meg honlapunk látogatói.

 

Írjon nekünk!

Amennyiben kérdése, észrevétele van, van tájékoztatást szeretne kérni írjon nekünk.

Kérdésem van